Cégünk ingyen vállalja már meglévő, beregisztrált domain nevének átregisztrálását szerverünkre, ha cégünk webtár szolgáltatását választja.

 

 

 

 

 

Akció
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Az Internet 40 éves
2009. szeptember 05. szombat, 04:28
Azok, akik ezt a cikket olvassák, valószínűleg már el sem tudják képzelni az életet az internet nélkül. Azonban a University of California és a Stanford kutatói azt nem gondolták volna soha, hogy negyven év után mivé lesz a világ az ártatlan kísérletük nyomán, melyben 1969 októberében először létesítettek kapcsolatot két távoli számítógép között. Az Internet elődje az Arpanet volt, melyet az Egyesült Államok védelmi minisztériumának megrendelésére fejlesztettek ki. Az alap elgondolás az volt , hogy úgy lehessen üzenetet küldeni háború esetén, hogy ha az egyik közvetítő állomás megsérül és nem tudja továbbítani az üzeneteket, maga az üzenet más úton, automatikusan eljusson a címcetjéhez. ( pl : Internet előtti időszakban a telefon, rádio, adó-vevő volt a leghatékonyabb kommunikációs eszköz. Háború esetén az ellenség megsemmisítette a kommunikációs központot, úgy a kapcsolat megszakadt a fontos, kiemelt létesítmények között.) Az első kapcsolat a University of California és a Stanford egyetemei között jött létre 1969-ben, de év végére be volt kötve a rendszerbe a kaliforniai Santa Barbara egyeteme és a University of Utah is. A védelmi minisztérium elvárásainak megfelelően a rendszert úgy alakították ki, hogy egy útvonal, vagy gép kiesése esetén a többiek továbbra is tudjanak kommunikálni egymással. Ez volt a mai internet alapja.

Az első e-mailt Ray Tomlinson küldte az Arpaneten keresztül 1972-ben. Ő volt az, aki a domainnév és a felhasználó neve közé az @ jelet biggyesztette. A fájlok továbbítására szánt ftp-protokoll prototípusa 1973-ban jelent meg. Ugyanebben az évben a hálózat nemzetközivé vált a londoni University College bekapcsolásával.

Ahogy a telnet, az e-mail és az ftp protokolljai egyre elterjedtebbek lettek, úgy vált az egyre több egyetemi dolgozó és tanuló számára elérhető és használható az Internet. Az egyetemi laborok már ebben az időben elkezdtek egymással kommunikálni, fájlokat feltölteni saját könyvtáraikba és azokat elküldeni, no meg eszmét cserélni, az igazi áttörésre azonban 1989-ig kellett várni.

Ekkor ugyanis a CERN kutatói, élükön Tim Berners-Lee-vel, egy új protokollt ajánlottak, mely a hiperlinkeken alapult. Ebből nőtt ki 1991-ben a world wide web, a világháló, mely a szövegeken belül más szövegekre mutató linkek rendszerével kötötte össze az információkat.

Az Internet - minthogy eredetileg kormányzati projektről volt szó - eredetileg csak a kutatók, oktatók és bizonyos kormányzati dolgozók számára volt elérhető. A Delphi azonban már 1992 júliusában kínált e-mail küldési lehetőséget az ügyfeleinek, ugyanazon év novemberétől pedig teljeskörű internet-elérést. 1995 májusára az internet bárminemű kereskedelmi felhasználására való korlátozás eltűnt.

Az Internet igazán robbanásszerű növekedése a 2000. év környékén kezdődött. 2000 óta az internet felhasználóinak száma majdnem négyszeresére nőtt világszerte: a 2009 júniusában a Nielsen által mért adatok szerint 1,668 milliárd ember Internezett több-kevesebb rendszerességgel. Ez a világ teljes populációjának egynegyede
 
English German Italian Romanian Russian Spanish Hungarian

Online felhasználok

Oldalainkat 21 vendég böngészi

Budapest légszennyezetség

Budapest szmogtérképe

Látogatóink száma

Tartalom találatai : 1650066