Cégünk ingyen vállalja már meglévő, beregisztrált domain nevének átregisztrálását szerverünkre, ha cégünk webtár szolgáltatását választja.

 

 

 

 

 

Akció
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Domain nevek több betűből..

Az internet infrastruktúráját felügyelő ICANN vezetői  október végén, ötnapos szöuli ülésük zárónapján szavaztak a nem latin ábécét használó nemzeti végződések bevezetéséről. A szervezet szerint rendkívüli jelentőségű döntésről van szó: A javaslatot megszavazták, így először lesz lehetősége az internetezőknek arra, hogy a doménneveket  teljes hosszukban saját anyanyelvük betűivel gépelhessék be a böngészők címsorába. „Ez a felhasználók számára az utóbbi évek egyik legjelentősebb internetes fejleménye” – állította Rod Beckstrom, az ICANN vezetője.


Az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó doménnevek regisztrálására már 2004 óta van lehetőség (Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni.) A végződések – ilyen a .com vagy a .hu – azonban mindeddig csak az eredeti angol változatban éltek. Ez magától értetődő módon számos nyelvterületen kényelmetlenné tette a böngészést, és – panaszkodott egyre türelmetlenebbül a világ nagyobbik, nem angolul beszélő fele – milliárdokat zárt el az internettől. Például a héber vagy arab anyanyelvűeknek a jelenlegi rendszerben jobbról balra kell begépelnie az URL egyik részét, a másikat meg – angol karakterekkel – balról jobbra.
A most tárgyalt javaslat első lépésben körülbelül 16 nem latin betűvel írt nyelv – többek között az orosz, a kínai, a japán, a héber, az arab és a koreai – használó számára tenné elérhetővé az ún. nemzeti doméneket vagy más néven országkódokat (mint amilyen a Magyarországnak járó .hu), de idővel folyamatosan bővítené a támogatott nyelvek körét. A bábeli nyitás egyelőre nem terjed ki az egyéb felsőszintű doménekre, mint amilyen a .com, .org vagy a .gov. A nemzeti karakterekkel írt doméneket már november közepétől lehetne igényelni, az éles üzem pedig 2010 derekán indulhatna meg.
A jövő internetezőinek
A mai körülbelül 1,6 milliárd fős internetező populáció több mint fele nem latin betűs írást használ. Szakértők cialis 20mg prix szerint azonban nem is elsősorban e „nagyobb fél” számára fontos a reform, hanem inkább a még nem internetező 5 milliárd számára, azaz az új végződések nem annyira jelenlegi internethasználóknak, hanem a jövő internetezőinek készülnek.
A nemzetközi domének bevezetésének előkészítése már évekkel ezelőtt megkezdődött, de a folyamat korántsem volt zökkenőmentes. Az ICANN már 2000-ben elhatározta a nemzetközi végződések kidolgozását, de a munkát a technikai és szabványosítási nehézségek mellett a politika is lassította. Külön problémát jelent például a különféle nyelvváltozatok közti balanszírozás, vagy az a kérdés, hogy ki ellenőrzi majd az új végződéseket.
A procedúra elhúzódása is közrejátszott abban, hogy több ország – köztük Kína, Szaúd-Arábia vagy Dél-Korea – maga látott neki a saját nyelvű domének és esetenként alternatív internetek megalkotásához, ezek azonban a potenciális duplikátumok miatt csak zavart okoznának a globális rendszerben.

 

 
English German Italian Romanian Russian Spanish Hungarian

Online felhasználok

Oldalainkat 35 vendég böngészi

Budapest légszennyezetség

Budapest szmogtérképe

Látogatóink száma

Tartalom találatai : 1650069