Cégünk ingyen vállalja már meglévő, beregisztrált domain nevének átregisztrálását szerverünkre, ha cégünk webtár szolgáltatását választja.

 

 

 

 

 

Akció
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Rekordot döntöttek a vírusok PDF Nyomtatás E-mail

Az 1988-ban Finnországban alapított, vírusvédelemmel foglalkozó vállalat idén háromszor annyi káros szoftvert gyűjtött össze adatbázisában, mint az elmúlt években. Szokásos éves jelentésében a cég külön kiemelte, hogy az elmúlt 21 évben felhalmozott és adatbázisba rendezett vírusok száma csak idén 200 %os növekedést mutatott.

Az észlelések mára elérték a másfél millió egyéni elfordulást, amely a világ összes számítógépének számára vetítve körülbelül másfél százalékos fertőzöttséget tesz ki. Számítások szerint a trend továbbra is a vírusok számának exponenciális növekedése.A jelentésből az is kiderül, hogy az egész világon egyre növekszik a távirányítással vezérelhető fertőzött számítógép-hálózatok, vagyis a botnetek aktivitása. A zombihálózatnak is nevezett vírusos csoport tagjai leggyakrabban nem mutatnak a fertőzöttségre utaló komolyabb tüneteket, gyanút fogni általában csak a számítógép kisebb-nagyobb teljesítményingadozásai alapján lehetséges. Fontos megjegyezni, hogy nem minden aktív botnetnek van gazdája, azaz olyan szervere, amely megmondja neki, mikor mit tegyen. Ennek legegyszerűbb oka a szerver kiiktatása a hálózatból, ami viszont természetesen nem jelenti a vele kapcsolatban álló bot megsemmisülését: a zombivá vált számítógép továbbra is aktív marad, hiszen folyamatosan próbál "hazaszólni", feleslegesen foglalva a sávszélességet és fogyasztva a gép erőforrásait. Az F-Secure laboratóriuma körülbelül 60 árva botnetet tartott megfigyelés alatt egy teljes napig, ezalatt a zombik több mint 200 ezer egyéni IP-címet próbáltak meg elérni. A cég szerint ez csak a jéghegy csúcsa. 

Tanácsok:

1.       Védjük gépünket megfelelő vírusíró programmal, aminek adatbázisa legyen naprakész. (Magánhasználatra léteznek jól működő ingyenes verziók. Cégek számára éves szinten elhanyagolhatónak tűnik a 10-12e Ft-os éves díj szemben azzal a  kárral, amit okozhat 1 vírus.)

2.       Legyen a gépünk „tűzfallal” védve az Internet csatlakozásakor.

3.       A számítógépen ne tároljunk jelszavakat, hozzáférési kódokat.

4.       Ne adjuk ki jelszavainkat, személyes adatainkat e-mail-en, Interneten.

5.       Ne nyissunk meg olyan leveleket, akinek a feladója ismeretlen és a levél csatolmányt tartalmazz.

 

 
English German Italian Romanian Russian Spanish Hungarian

Online felhasználok

Oldalainkat 72 vendég böngészi

Budapest légszennyezetség

Budapest szmogtérképe

Látogatóink száma

Tartalom találatai : 1650098